Актьорът яде по един бадем на ден на снимките. Страни от останалите, защото: “Мозъкът му 

...
Актьорът яде по един бадем на ден на снимките. Страни от останалите, защото: “Мозъкът му 
Коментари Харесай

Самоубийството на Килиън Мърфи за “Опенхаймер”

Актьорът яде по един бадем на ден на фотосите. Страни от останалите, защото:  “Мозъкът му  еше прекалено цялостен ” “Бягах с луда сила. Преминах прага, където не се тревожех за храна или нищо ”, признава звездата “Никога не съм бил очевидец на по-голяма саможертва от артист. Той притежаваше смирението, с цел да оцелее в тази роля ”, споделя Робърт Дауни Джуниър
“Килиън, върша филм. Казва се “Опенхаймер ” и бих желал да играеш Опенхаймер. ”

С тези думи Кристофър Нолан среща Килиън Мърфи с ролята, която може да се окаже най-важната в кариерата му. Режисьорът желае точно ирландския артист. Без кастинг. Мърфи няма потребност от време за размисъл за това предложение от тъкмо този човек.

Скача и се гмурка доста надълбоко. Има шест месеца за подготовка, преди фотосите да стартират през февруари 2022 година А отдадеността му за мнозина звучи като опит за самоубийство - физическо и психическо.

Първо, среща в главата си Дж. Робърт Опенхаймер - американски физик, прочут като шеф на плана “Манхатън ” и останал в историята като “бащата на атомната бомба ”. Научава всичко за него, изследва го. Прочита биографията му “Американския Прометей ” и даже Бхагавад Гита - индуистки набожен текст от 700 страници, представен от известния физик:  “Сега съм станал. Смъртта, разрушителят на светове ”.

Заравя се във всякаква архивна информация. Войната, геноцидът и нуклеарният холокост са неприятни за мислене даже в най-хубавите моменти от деня. С Нолан водят дълги и подробни полемики по отношение на метода, по който виждат героя - външно и вътрешно, тъй като сюжетът е написан от първо лице.

Метаморфозата изисква Мърфи да стартира да “пропуска хранения ” в опит да отслабне и да придобие на 100% типа на Опенхаймер. По време на фотосите неговата колежка Емили Блънт, която играе екранната му брачна половинка Кити, няма да не помни неговата стриктност в това отношение: “Той имаше такова монументално начинание. И можеше да яде единствено един бадем дневно. И най-вече резенче ябълка. Беше толкоз измършавял ”.

По мотив трагичната загуба на тегло за ролята артистът акцентира, че това фактически е било рисково. “Не го предлагам. Сякаш си в този ш**ан трен, който се взривява. Бум, взрив, взрив. Спиш няколко часа, ставаш и това се повтаря - признава Мърфи пред IndieWire. - Бягах с луда сила. Преминах прага, където не се тревожех за храна или нищо. Бях толкоз в него, положение на хипер нещо. Но беше добре, тъй като характерът беше подобен. Той в никакъв случай не ядеше ”.

Звездата акцентира, че това е било доста значимо, с цел да бъде персонажът меродавен.

“Неизбежно започваш да се състезаваш със себе си, но това беше за. Той беше доста, доста слаб човек. И беше доста съзнателен за това. И това му даде този доста неповторим, необикновен тип емблематичен контур. И когато имате това тегло, то се отразява на метода, по който ви висят облеклата, въздейства на метода, по който ходите, явно трансформира формата на лицето ви и всичко. Така че това беше доста потребно за героя. Но в действителност не желая да върша огромна работа от това: “О, Килиън отслабна толкоз ”.

Придържайки се към диетата си, той страни от останалите артисти, когато се събират за вечеря. Но повода не е единствено в храната. В допълнение към физическото напрежение Мърфи се заравя в някои много тъмни прочувствени места

Мат Деймън, който играе мустакатия боен необут военачалник Гроувс, разяснява: “Мозъкът му просто беше прекомерно цялостен ”. Самият Мърфи не скрива:  “Не излизах доста. Не се социализирах много главно заради многото работа, която трябваше да свърша. Много съм обхванат постоянно от ролята и в действителност нямам време да се смотавам. И в този филм аз [редовно] пропусках вечерята, тъй че не бях страхотна компания ”.

Действително, когато става въпрос за перфекционизъм пред камерата, артистът е подготвен да прекрачи всички свои граници. Така да вземем за пример, въпреки че е вегетарианец в продължение на 15 години, той стартира да яде месо, с цел да наддаде тегло за ролята на Томас Шелби-Томи в сериала Peaky Blinders.

Докато снима “Опенхаймер ”, Мърфи също по този начин изпушва толкоз доста подправени цигари, че се тормози по какъв начин това ще навреди в допълнение на здравето му. Но отбелязва, че същинският Опенхаймер е оживял с помощта на “цигари и лули, които редува ”, преди да почине от рак през 1967 година

Реквизитните цигари, които се употребяват в Холивуд, нормално се дефинират като билкови и съдържат корен от бяла ружа, пасифлора, карамфил или жасмин.

Въпреки че не съдържат тютюн и никотин, те въпреки всичко отделят канцерогени и отрови. Всъщност изследванията демонстрират, че рискът от съществени последствия за здравето от билковите цигари може да не е по-нисък от този, породен от същинските цигари.

През 57-дневния снимачен процес на продукцията Мърфи постоянно работи по 18 часа. Научава сюжета напълно, с цел да не се тревожи за текста и да се концентрира върху експресията си.

“Никога не съм бил очевидец на по-голяма всеотдайност от основен артист в моята кариера ”, споделя Робърт Дауни Джуниър по адрес на своя сътрудник и неговата впечатляваща промяна.

“Мисля, че той притежаваше и смирението, което се изисква, с цел да оцелее в роля като тази ”, добавя Дауни, който играе ръководителя на Комисията за атомна сила Люис Щраус.

47-годишният Килиън Мърфи е прочут с това, че пази персоналния си живот настрана от светлините, предлагайки единствено частици детайлности за себе си през годините.

Роден в семейство на учители, той учи право в University College Cork, преди да напусне в опит да прави музикална кариера, с цел да се откаже и от нея и да пробие в света на киното. Спомняйки си момента, в който споделя на родителите си, че няма да се осъществя като юрист, признава: “Това не беше благополучен миг в нашата фамилна история ”.

Мърфи се дами за ирландската художничка Ивон Макгинес през 2004 година, откакто двамата се срещат за първи път на един от концертите на неговата рок група през 1996 година Имат две деца дружно - Малачи, 17, и Аран, 16 година

По мотив професионалния си ангажимент с ролята на Опенхаймер артистът признава, че е нямало да се оправи без поддръжката и разбирането на брачната половинка си. А похвалите от страна на сътрудниците му не стопират.

“Работата с него беше извънредно впечатляваща - разяснява актрисата Флорънс Пю, която споделя множеството от сцените си с Мърфи в ролята на Джийн Татлок, една от най-големите любови в живота на Опенхаймер. - Всеки ден той се появява, знаейки всеки вероятен метод, интонация, по какъв начин да съживи този воин. Това беше извънредно впечатляващо за мен. Има причина той да е един от великите ”.

Мърфи е преследван от крещящи почитатели през цялото време, когато избухва звездата му на огромен екран като Джим, постоянно без тениска, оживял от апокалипсис, в хорър шлагера на Дани Бойл от 2002 година “28 дни по-късно ”. Гангстерският сериал Peaky Blinders го направи международна звезда, а най-известните му кино функции са забележителни, тъй като постоянно идват от съдействието точно с Кристофър Нолан. Научно фантастичният блокбастър “Начало ”, военният трилър “Дюнкерк ” и неговата трилогия за Батман включваха Мърфи като поддържащ любознанието - непряк воин, който се появява понякога, с цел да открадне вниманието от основния воин. Но в “Опенхаймер ” - последното креативно партньорство на дуото, той най-сетне е основният воин. И има за какво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР